Dziki ryż moczę w wodzie przez 12 h. Nastawiam go do namoczenia:
Namoczony wcześniej ryż gotuję w świeżej wodzie przez 40 minut. Na patelni rozgrzewam olej. Dodaję posiekaną drobno cebulę i duszę około 3 minut, ciągle mieszając. W międzyczasie przygotowuję roszponkę: myję ją i odwirowuję. Paprykę po wydrążeniu gniazda kroję na „mandolinie” w bardzo cienkie piórka. Dorzucam do podduszonej cebuli i duszę kolejne 3-4 minuty. Do gorących warzyw dodaję wcześniej umytą i odwirowaną roszponkę.
Zdejmuję patelnię z palnika i mieszam wszystko razem.
Do wymieszanych warzyw dodaję ryż i jeszcze raz wszystko mieszam.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem. Jeżeli chcę, aby danie było ostrzejsze, to dodaję płatki chilli.
Dziki ryż z papryką i roszponką można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Można go również zabrać do pracy, ponieważ smakuje wspaniale również na zimno.
Zwróć uwagę, czy tolerujesz składniki podane w przepisie. Jeśli występuje u Ciebie nietolerancja pokarmowa może być konieczne wykonanie badania cytotoksyczności składników pożywienia.
Liczy się każdy dzień Twojego życia!