Gulasz z wołowiny z marchwią

Gulasz z wołowiny z marchwią

Błyskawiczna sałatka z zielonej soczewicy
Błyskawiczna sałatka z zielonej soczewicy
15 lutego 2021
Makaron gryczany ze szparagami i awokado
Makaron gryczany ze szparagami i awokado
23 marca 2021
Gulasz z wołowiny z marchwią

Porcje: 4

Planowanie:

Nie trzeba wcześniej przygotowywać kaszy czy mięsa. Należy jednak pamiętać, że wołowina potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Dlatego też jeżeli chcę zrobić gulasz, raczej planuję jego gotowanie, kiedy jestem w domu i pracuję zdalnie, lub późnym popołudniem, po pracy.

Czas przygotowania:

  • 10 minut – obranie i przygotowanie składników
  • ok. 40 minut – gotowanie gulaszu

Składniki:

  • 40 dag polędwicy wołowej
  • 8 młodych marchewek
  • 3 szalotki
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Olej do podsmażenia
  • Surówka: rukola, ocet balsamiczny, pomidorki koktajlowe, zielone liście
  • Ew. kiełki fasoli mung lub inne

Przygotowanie:

Myję i obieram marchewki. Obieram czosnek i cebulę. Marchewki kroję na cienkie plasterki. Cebulę siekam w piórka. Po dokładnym umyciu i oczyszczeniu polędwicy kroję ją na cienkie plasterki, a potem na słupki.Na rozgrzanej patelni, z odrobiną oliwy, podsmażam kawałki wołowiny ok. 2 minut. Gdy wołowina już lekko się podsmażamy, dodaję pokrojone cebule i czosnek. Podduszam razem kolejne 3-4 minuty aż cebula się zeszkli. Nie chcę, aby wołowina była przypalona. Będzie mięknąć później w gulaszu. Następnie dodaję do garnka pokrojone marchewki. Kolejne 5 minut duszę mięso z marchewkami.Następnie dodaję pomidorki koktajlowe. Jeśli mam małe pomidorki, dodaję je w całości, jeśli większe – kroję je na pół. Mieszam wszystko razem. W międzyczasie grzeję wodę w czajniku i dodaję pół szklanki wrzątku do gotującego się gulaszu. Dodaję koncentrat pomidorowy i przykrywam garnek. Duszę aż wołowina będzie półmiękka. Trwa to ok. 10 minut.

W międzyczasie myję na sitku rukolę oraz baby szpinak, odwirowuje i wrzucam do miski. Kroję pomidorki koktajlowe (4-5 sztuk) na połówki. Polewam rukolę octem balsamicznym. Mieszam i wykładam na talerze.
Obok sałatki kładę gotowy gulasz. Taka ilość gulaszu wystarczy na 4 duże porcje. Na obiad podaję gulasz z rukolą, a na kolację z kiełkami. Polecam eksperymentować i testować smaki. Gotowanie jest wspaniałe!

Smacznego 🙂

TIP:

Staram się nie łączyć białka mięsnego ze skrobią czy węglowodanami prostymi. Gulasz podaję z zieleniną i kiełkami, a nie z ziemniaczkami czy chlebkiem, aby nie blokować mechanizmów trawiennych.

UWAGA:

Zwróć uwagę, czy tolerujesz składniki podane w przepisie. Jeśli występuje u Ciebie nietolerancja pokarmowa może być konieczne wykonanie badania cytotoksyczności składników pożywienia.

Wartościowy produkt: Wołowina

Gulasz z wołowiny z marchwią

Przygotowanie krok po kroku

1
Gulasz z wołowiny z marchwią
2
Gulasz z wołowiny z marchwią
3
Gulasz z wołowiny z marchwią
4
Gulasz z wołowiny z marchwią
5
Gulasz z wołowiny z marchwią
6
Gulasz z wołowiny z marchwią
7
Gulasz z wołowiny z marchwią
8
Gulasz z wołowiny z marchwią
9
Gulasz z wołowiny z marchwią
10
Gulasz z wołowiny z marchwią
11
Gulasz z wołowiny z marchwią
12
Gulasz z wołowiny z marchwią
13
Gulasz z wołowiny z marchwią
14
Gulasz z wołowiny z marchwią
15
Gulasz z wołowiny z marchwią
16
Gulasz z wołowiny z marchwią
17
Gulasz z wołowiny z marchwią

Już dziś zarezerwuj termin konsultacji wstępnej!

Liczy się każdy dzień Twojego życia!

1
Zaplanuj dogodny termin zdalnej konsultacji wstępnej
2
Spotkaj się ze specjalistą, który dobierze optymalny dla Ciebie wariant terapii
3
Zaplanuj dwa tygodnie – ok. 10 dni, w których przeznaczysz około 1-2 godzin na wdrożenie zaleceń żywieniowych oraz zabiegi wspomagające Twój organizm

 

lub ZAREZERWUJ PRZEZ TEL.: 22 201 90 71