Jajko w sweterku - Dieta Diet

Jajko w sweterku

Jajko zdrowsze od kury
22 kwietnia 2018
Jak ocalić swoje stawy? Mój sposób na zapalenie stawów!
15 maja 2018
 

Wczoraj rozmawiałam z panią Karoliną, dietetyczką Vimedu. Wspomniała o swoich doświadczeniach z moją metodą przygotowywania jajek, jaką zaproponowałam parę miesięcy temu na spotkaniu kulinarnym z dietetyczkami w naszej firmowej kuchni. Nie mogła sobie przypomnieć podanej przeze mnie nazwy tego sposobu i wymyśliła cudowną nową nazwę - jajko w sweterku. To określenie rozbawiło nas do łez. Od dzisiaj będę używać tej nazwy dla tej najlepszej z możliwych form podawania jajka. Jak to się robi? Jestem przekonana, że nie będziecie chcieli już jeść jajka w innej postaci.

Jajko w sweterku

Potrzebny jest garnek dość wysoki ale wąski, najlepiej taki do gotowania mleka.

Wlewamy 2 szklanki wody i 2 łyżki octu- tu jest pełna dowolność - jabłkowy, winny, ryżowy, nawet spirytusowy. Oczywiście preferuję naturalne octy ale jeżeli będzie pod ręką tylko spirytusowy to trudno.

Wodę z octem zagotowujemy i zmniejszamy temperaturę aby woda przestała się gotować i tylko lekko „ prychała”. Taka woda ma temperaturę ok 80 stopni.

Ostrożnie rozbijamy jajko do małej miseczki- nie możemy uszkodzić żółtka- w nim jest cały skarb substancji odżywczych.

Powoli wlewamy jajko z miseczki do gorącej wody. Parzymy ok od 3 do 4 minut w zależności od wielkości jajka. Żółtko powinno być płynne a białko ścięte ale bardzo delikatne. Wyciągamy jajko ostrożnie łyżką cedzakową i układamy na uduszonych warzywach. Kiedy przetniemy żółtko wyleje się żółty sos, który połączy się cudownym smakiem z duszonymi warzywami. Warzywa powinny być lekko ostudzone aby nie zniszczyły również składników odżywczych.


 
Jajko w sweterku
Jajko w sweterku

 
Jajko w sweterku
Jajko w sweterku

 
Jajko w sweterku
Jajko w sweterku

 

Już wkrótce napiszę o tym jak przygotować warzywa, na których najlepiej podać jajko w sweterku :)