Planowanie:
Do przygotowywania sałaty na ciepło potrzebna jest duża, wysoka patelnia lub wok, wirówka do liści, duża miska do mycia sałaty i ocet spirytusowy, który dolewamy do wody w czasie płukania sałaty. Ocet odkleja ślimaki i owady.
Do przygotowywania sałaty na ciepło potrzebna jest duża, wysoka patelnia lub wok, wirówka do liści, duża miska do mycia sałaty i ocet spirytusowy, który dolewamy do wody w czasie płukania sałaty. Ocet odkleja ślimaki i owady.
Dodatek tłuszczowy zależy od zaleceń żywieniowych, dla wegetarian polecam oliwę, dla osób które ograniczają węglowodany ze względu na dużą masę ciała i chcą utrzymać wysoką ketozę polecam słoninkę i boczek. Nie bójcie się tłuszczu, bójcie się chleba.
Kroimy słoninkę lub boczek wędzony na bardzo małe kawałeczki. Szczypior siekamy jak najdrobniej i przekładamy do osobnego naczynia.
Sałatę myjemy w wodzie z łyżką octy spirytusowego – najlepiej w 3 wodach w dużej misce. Umytą sałatę odwirowujemy i przekładamy do miski. To trochę trwa bo do wirówki nie można włożyć zbyt wiele liści.
Kiedy mamy już całą sałatę w dużej misce, zaczynamy rozrywać ją na mniejsze kawałki. Musimy to zrobić bo inaczej nie wymieszamy jej na patelni i trudno będzie spożywać całe liście. Po rozerwaniu liści sałatę solimy – ok 1 łyżeczki na 3 główki i kropimy octem jabłkowym. Musimy ją dobrze wymieszać. Sałata zaczyna więdnąć i zmniejsza się jej objętość.
Na patelnię wrzucamy pokrojony wędzony boczek, czasami kiedy boczek jest za mało tłusty radzę dodać łyżkę oliwy aby zaczął się szybciej wytapiać tłuszcz. Temperatura musi być wysoka i boczek szybko się wytapia. Błyskawicznie wrzucamy posiekany szczypior i mieszamy.
Szczypior powinien lekko zwiędnąć pod wpływem temperatury. W tym momencie zaczynamy na patelnię dokładać po dużej garści sałaty – dokładamy i mieszamy, znowu dokładamy i mieszamy i tak dokładamy całą sałatę. Uważamy na temperaturę – sałata ma tylko lekko zwiędnąć. Gorącą sałatę przekładamy do porcelanowej miski aby się już nie ogrzewała.
Nowy smak, nowe doznania. Sałatę można zjeść samą, można z ziemniakami. Mnie najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Po zjedzeniu takiej porcji nikt nie będzie głodny i dostarczy sobie ogromną ilość chlorofilu.
Smacznego 🙂
Bardzo ważne jest aby wszystkie składniki potrawy przygotować przed rozpoczęciem duszenia, bo sałatę należy spożywać natychmiast po przygotowaniu, aby nie utraciła wartości odżywczych.
Zwróć uwagę, czy tolerujesz składniki podane w przepisie. Jeśli występuje u Ciebie nietolerancja pokarmowa może być konieczne wykonanie badania cytotoksyczności składników pożywienia.
Liczy się każdy dzień Twojego życia!