Surówka z czarnej rzepy. Czarne złoto na talerzu - Dieta Diet

Surówka z czarnej rzepy. Czarne złoto na talerzu

Dziki ryż z papryką i roszponką
Dziki ryż z papryką i roszponką
17 stycznia 2021
Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem
Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem
1 lutego 2021

Porcje: 4

Planowanie:

Surówkę przygotowuję na bieżąco. Jednak zawsze planuję wcześniej dodatek, z którym podaję tę surówkę. Może to być:

  • Ryba
  • Mięso
  • Dziki ryż
  • Kasza
  • Ziemniaki
  • Pieczone warzywa
  • Pasty ze strączków

Warto wcześniej zaplanować sobie ugotowanie/upieczenie dodatku.

Czas przygotowania:

  • 15 min przygotowanie + 10 min na zmacerowanie

Składniki:

Podstawowe składnik:

  • 3 rzepy na 4 porcje
  • Sól

Podaję surówkę na dwa sposoby:

  1. Z podduszoną cebulą. Wtedy dodatkowo potrzebuję:
    • 2 cebule
    • oliwa, olej rzepakowy lub inny olej do podduszenia cebuli
  1. Z jogurtem. Wtedy dodatkowo potrzebuję:
    • 2 łyżki naturalnego jogurtu (najlepiej bez mleka w proszku, gęsty). Można użyć jogurtu koziego, owsianego, sojowego

Przygotowanie:

Po umyciu obieram rzepę, zostawiając około 50% czarnej skórki. Następnie kroję ją na grube plastry i ścieram w malakserze na grube wiórki.
Startą w malakserze rzepę solę, ubijam palcami i odstawiam na 10 minut, aby rzepa się zmacerowała (zmiękła i puściła soki).

Lubię podawać dwie wersje smakowe. Jedną z cebulą i drugą z jogurtem – Dlatego też, w czasie, gdy rzepa się maceruje, na dużej patelni rozgrzewam olej. Siekam 2 cebule na drobną kosteczkę. Gdy olej już się rozgrzeje, wrzucam cebulę na patelnię, co chwilkę mieszając, podduszam aż zmięknie. Odstawiam patelnię na bok, ale tylko na chwilę – nie dopuszczam do tego, aby cebula ostygła.

Rzepę, która się zmacerowała, dzielę do dwóch miseczek. Błyskawicznie do jednej z nich wlewam gorącą cebulę z olejem i od razu dokładnie mieszam. Ta wersja będzie lżejsza, ponieważ gorący olej dodatkowo zmiękczy rzepę.
Dla osób, które mają problemy z trawieniem surowych warzyw, ta wersja jest bardziej przyjazna.

Gdy już wersja surówki z cebulką jest przygotowana, do drugiej porcji rzepy dodaję 2 łyżki jogurtu i dokładnie mieszam.

Nadal nie mogę się zdecydować, którą wersję wolę, dlatego zawsze przygotowuję obie 🙂

Tak przygotowane surówki podaję z różnymi dodatkami, w zależności czy planujemy jeść rybę, mięso, ziemniaki czy kaszę. Jeżeli masz ochotę, możesz też dodać czosnek.

TIP:

Zamiast używać malaksera, rzepę można zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Malakser bardzo przyspiesza przygotowanie. Kocham dobrej jakości roboty i inne urządzenia kuchenne!

UWAGA:

Zwróć uwagę, czy tolerujesz składniki podane w przepisie. Jeśli występuje u Ciebie nietolerancja pokarmowa może być konieczne wykonanie badania cytotoksyczności składników pożywienia.

Wartościowy produkt: RZEPA

10 powodów, dla których warto jeść rzepę

Przygotowanie krok po kroku

1
Surówka z czarnej rzepy
2
Surówka z czarnej rzepy
3
Surówka z czarnej rzepy
4
Surówka z czarnej rzepy
5
Surówka z czarnej rzepy
6
Surówka z czarnej rzepy
7
Surówka z czarnej rzepy
8
Surówka z czarnej rzepy
9
Surówka z czarnej rzepy
10
Surówka z czarnej rzepy
11
Surówka z czarnej rzepy
12
Surówka z czarnej rzepy
13
Surówka z czarnej rzepy
14
Surówka z czarnej rzepy
15
Surówka z czarnej rzepy

Już dziś zarezerwuj termin konsultacji wstępnej!

Liczy się każdy dzień Twojego życia!

1
Zaplanuj dogodny termin zdalnej konsultacji wstępnej
2
Spotkaj się ze specjalistą, który dobierze optymalny dla Ciebie wariant terapii
3
Zaplanuj dwa tygodnie – ok. 10 dni, w których przeznaczysz około 1-2 godzin na wdrożenie zaleceń żywieniowych oraz zabiegi wspomagające Twój organizm

 

lub ZAREZERWUJ PRZEZ TEL.: 22 201 90 71

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *