Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem - Dieta Diet

Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem

Surówka z czarnej rzepy. Czarne złoto na talerzu
25 stycznia 2021
Jajko w sweterku z kiełkami słonecznika
Wiosenne jajko w sweterku z kiełkami słonecznika
8 lutego 2021
Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem

Porcje: 3

Planowanie:

Nastawiam ryż do namoczenia:

  • rano, jeśli planuję przygotować posiłek wieczorem,
  • rano, jeśli planuję przygotować ryż wieczorem, a cały posiłek następnego dnia,
  • na noc, jeśli planuję przygotować cały posiłek rano.

Ryż brązowy moczę w wodzie przez 12 h.

Czas przygotowania:

  • 15 min – gotowanie ryżu
  • 20 min – przygotowanie posiłku

Składniki:

  • 1 szklanka suchego ryżu brązowego
  • Pęczek szpinaku (ok. 0,5 kg)
  • Duże jabłko (najlepiej ligol)
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie:

Dziki ryż działając podobnie jak inne pełne ziarna jest rewelacyjnym produktem, który wspiera regulację poziomu insuliny i glukozy.

Gotowanie ryżu (wieczorem lub rano, w zależności, kiedy nastawiałam i kiedy planuję podać ten posiłek): Wymoczony ryż jeszcze raz płuczę i gotuję w dużej ilości świeżej wody przez 15-20 minut pod przykryciem. Po tym czasie przelewam go na sicie. Jeżeli używam go następnego dnia, to po ostygnięciu przekładam go do pudełka i chowam do lodówki. Jeżeli będę go używała za chwilę, to pozostawiam na sicie, aby dobrze odciekł.
Moczenie i odpowiednie przygotowanie ziarna pozwala na uniknięcie wielu dolegliwości jelitowych.

Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem przygotowuję zazwyczaj na śniadanie lub wczesny obiad.

Nieobrane, ale dokładnie umyte, jabłko kroję w grubą kostkę ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone jabłko. Duszę ok. 5-7 minut, do momentu, kiedy jabłko staje się miękkie. W tym czasie siekam drobno pęczek dokładnie umytego szpinaku. Podduszone jabłko przekładam do miseczki. Na tę samą patelnię, na której został olej z duszenia jabłek, wrzucam posiekany szpinak. Lekko solę i duszę aż do momentu, kiedy stanie się miękki (liście zwiędną od ciepła). Trwa to od 2 do 3 minut.

Do szpinaku, na patelnię, dodaję ugotowany ryż i mieszam dokładnie. Do tej mieszanki następnie dodaję podduszone jabłko i znów mieszam wszystkie składniki. I gotowe!

TIP:

Tylko 3 składniki pozwalające przygotowanie posiłku o zaskakującym, lekko kwaskowym smaku. Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem zawiera ogromną ilość folianów, które są nam tak bardzo potrzebne.

Szybki posiłek, w którym można ukryć ogromną ilość szpinaku – a posiłek taki dziecko na pewno zje ze smakiem!

UWAGA:

Zwróć uwagę, czy tolerujesz składniki podane w przepisie. Jeśli występuje u Ciebie nietolerancja pokarmowa może być konieczne wykonanie badania cytotoksyczności składników pożywienia.

Wartościowy produkt: RYŻ

Ryż

Przygotowanie krok po kroku

1
2
3
Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem
4
5
6
7
8
Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem
9
10
Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem
11
12
Ryż brązowy z jabłkiem i szpinakiem
13

Już dziś zarezerwuj termin konsultacji wstępnej!

Liczy się każdy dzień Twojego życia!

1
Zaplanuj dogodny termin zdalnej konsultacji wstępnej
2
Spotkaj się ze specjalistą, który dobierze optymalny dla Ciebie wariant terapii
3
Zaplanuj dwa tygodnie – ok. 10 dni, w których przeznaczysz około 1-2 godzin na wdrożenie zaleceń żywieniowych oraz zabiegi wspomagające Twój organizm

 

lub ZAREZERWUJ PRZEZ TEL.: 22 201 90 71

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *