Ten posiłek przygotowuję zawsze na bieżąco, ponieważ nie trzeba wcześniej przygotowywać kaszy czy innych dodatków.
Jajko:
Sałatę myję dokładnie i odwirowuję. Palcami rozrywam na mniejsze kawałki i wrzucam do dużej miski. Szczypior, po umyciu, razem z białą częścią siekam drobno i dorzucam do miski. Rzodkiewki myję i kroję na tarce typu „mandolina” na cienkie plasterki prosto do miski. Sypię odrobinę soli na samą rzodkiewkę, aby zmiękła. Na razie nie mieszam.
W międzyczasie zagotowuję wodę (2 szklanki) z 2 łyżkami octu jabłkowego, aby po chwili móc przygotować jajko w sweterku – TUTAJ przepis. Gdy woda się gotuje dodaję do miski 2 łyżki jogurtu naturalnego, mieszam sałatkę i przekładam do przygotowanych miseczek.
Do dwóch osobnych miseczek rozkładam umyte i przebrane kiełki słonecznika. Polewam je odrobiną octu balsamicznego – max. 1/2 łyżki na miseczkę.
Gdy surowe warzywa mam już gotowe, a woda na jajka ma odpowiednią temperaturę, wlewam jajka do gorącej wody (niewrzącej!) i czekam, aż białko się zetnie. Zobacz szczegółowy przepis na moje “Jajka w sweterku”.
Przygotowane jajka układam na kiełki słonecznika i Voila!
SMACZNEGO!
Tak przygotowane jajka pozwalają na to, abyś mógł uzyskać, uzyskać z jajka wszystkie wartości. Taki sposób przygotowania jajka nie niszczy najważniejszych składników odżywczych, mimo obróbki termicznej. Jajko “w sweterku” to nie jajko “w koszulce”!!! NIE mylcie tych dwóch sposobów przygotowania jajek.
Zwróć uwagę, czy tolerujesz składniki podane w przepisie. Jeśli występuje u Ciebie nietolerancja pokarmowa może być konieczne wykonanie badania cytotoksyczności składników pożywienia.
Liczy się każdy dzień Twojego życia!